Libya: How the West danced with Gaddafi

Libya: how the West danced with Gaddafi
Tony Blair has been one of the closest friends of Colonel Gaddafi

Text. Adrián Soto

It is a remarcable piece of hypocrisy. Since 2003, when Washington and London decided the Irak´s invation, Libyan leader Muammar Gaddafi had been reliable ally in the war on terror and the Western businesses were making a lot of money out of their deals with Tropoli. Even yesterday, many countries of the European Union were very keen on selling arms to Gaddafi.

The colonel investment branch, The Libyan Investment authorities, LIA is all over Europe. Gaddafi money is in the Italian economy, it is in French oil giant total, in the English main finance paper, Financial Time and so on. Now the Western leaders and commentators, many of whom have enjoyed tied between them and Gaddafi, are suddenly calling for his departure.

These are abstracts of the article published by the Finland main cuurent affairs weekly Suomen Kuvalehti on the 1th of March, 2011. The full text in finnish is below.

 

Näin Muammar Gaddafi osti länttä-jalkapalloseura, pankki, sanomalehti…

Vain kaksi vuotta sitten länsimaiden johtajat poseerasivat innokkaasti tapahtuman kutsuvieraan, Libyan johtajan Muammar Gaddafin rinnalla G20-maiden kokouksessa Italiassa.

Gaddafista tuli salonkikelpoinen, kun George W. Bush ja Tony Blair päättivät miehittää Irakin. He tarvitsivat ystäviä arabimaailmasta – ja kun nämä ystävät lisäksi sattuivat istumaan öljymeren päällä, sen parempi.

Libya myy  90 prosenttia 1,6 miljoonan öljytynnyrin päivittäisestä tuotannostaan Eurooppaan, ja lisäksi lähes kaiken tuottamansa kaasun. Vuonna 2008 Libya ja Italia allekirjoittivat ystävyyssopimuksen.

Talousanalyytikot arvioivat, että viimeisten kolmen vuoden aikana Gaddafilla oli käytettävissään 50 miljardia euroa. Kun Libyassa ei toimi mitään instituutioita, kaikki tuo raha kanavoitui suoraan investointisäätiöön, jossa viimeisen sanan sanoi eversti Gaddafi itse.

Saksalaisilla ja englantilaisilla on ollut mittavia bisneksiä Gaddafin kanssa. Italian jälkeen juuri Saksa ja Englanti ovat saaneet eniten Gaddafin öljyeuroja. Saksan ja Britannian erikoisjoukot pelastivat salaisessa operaatiossa omat kansalaisensa Libyan autiomaasta.

Parin vuoden sisällä Italian pääministeri Silvio Berlusconi vieraili Libyassa kahdeksan kertaa, ja Gaddafi puolestaan Italiassa neljä kertaa. Viime kesänä italialainen finanssiguru ja vakuutusjätti Generalin puheenjohtaja Cesari Geronzi sanoi näin: ”En ole koskaan tuntenut niin hyviä bisneskumppaneita kuin libyalaiset”.

Eversti Gaddafin ulkomaan-investointifirma on nimeltään Lafico. Se omistaa 7,5 % Fiatin jalkapalloseura Juventuksesta. Tripoli on Italian suurimman pankin Unicreditin ykkösomistaja 7,5 % osuudella pääomasta, ja lisäksi sen hallussa on 2 % italialaisesta energiajätistä ENI:stä.

Pankkialan maihinnousu saapasmaahan jatkui, kun libyalaisista tuli merkittävän Mediabancan osakkaita. Pankin johtokunnassa istuu Berlusconin tytär Marina. Nyt Gaddafilla on 50 ääntä Italian keskuspankin Banco d’Italian 316 äänestä. Banco d’Italialla taas on 12,5 % Euroopan Keskuspankin oikeuksista. Gaddafi on Milanon pörssin viidenneksi rikkain mies.

Muammar Gaddafi on siis Euroopan finanssimaailman ytimessä. Tripolin rahaa on myös Ranskan Total-öljy-yhtiössä ja norjalaisessa Statoilissa. Lisäksi everstin rahasto omistaa osan talouslehtien ykkösestä, Financial Timesista. Angela Merkel sanoi äskettäin kauhistuneensa Gaddafin puheita. Tosi on, että Saksalla oli valtava määrä bisneksiä meneillään Tripolin kanssa.

Gaddafin tärkeä investointikanava on olut LIA, Libyan Investment Authority. Tällä sijoitusrahastolla on alan analyytikkojen mukaan varoja noin 62 miljardia euroa. Wikileaks kertoi tammikuussa 2010, että ”monilla yhdysvaltalaisilla pankeilla on käytössä 300-500 miljoonaa dollaria LIA:n rahaa”.