Almería viewed from the Arab Alcazaba.

Almería Spain´s capital of gastronomy for 2019

Text and Pics by Adrián Soto

Almería has been appointed as Spain´s gastronomic capital for 2019. The middle size city in the south-eastern corner of the country, looks at the sea and has more than 300 days of sun in a year. Despite that, she attract fewer visitors than the rest of Andalusia.

With the new nomination the local gastronomy will be in the spotlight. The splendid seafood fresh from the Mediterranean combined with local fresh vegetables are the best presentation card. But in the food scene is also very much present the Islamic flavours, for century the city was governed by Arabs and the trade connection between Almería and the Arab world has not stop. Even today there is ferries connections to Algeria and Marocco.

The below article in Finnish was published by Matkalehti travel magazine in October 2013.

 

Serrano Ham at Tabernas, near Almería. July will be the Ham month.

 

Almerian kuppilat, maurilainen linnoitus ja John Lennon

Kun saapuu Almerían alueelle, ensimmäisenä pistää silmään kasvihuoneiden valtava määrä. Muovin alle on peitetty peräti 400 neliökilometriä maata. Täällä viljellään tomaatteja, paprikaa, kurkkua ja muita vihanneksia, ja satoa saadaan kolme tai neljä kertaa vuodessa. 75 prosenttia tuotannosta menee PohjoisEurooppaan. Suomalainen opas Anne Laaksonen vakuuttaa, että nykyään viljelmät ovat hyvin hoidettuja.

Splendid fresh seafood.

– Tehoviljely on alueen tärkein tulonlähde, ja matkailu tulee hyvänä kakkosena, kertoo Almerian matkailutoimiston johtaja Natalia Díaz. Almería on merkittävä satamakaupunki, jossa asuu noin 200 000 ihmistä. Täältä on myös laivayhteys Afrikan puolelle.

Kaupunki on hyvin espanjalainen, ja turismi on aivan uusi ilmiö. Katujen varsilla on vielä pieniä vanhanaikaisia putiikkeja ja loistavia tapas-baareja, kuten Casa Puga (Calle Jovellanos 7). Hyvä valinta on myös Taberna Entrefinos (Calle Alonso Torres 8).

Pääkatu, Paseo de Almerían bulevardi, on varsinainen shoppailukatu. Jos on kiinnostunut kengistä, Almería on oikea paikka. Bulevardi kulkee koko keskustan läpi ja päättyy Plaza Purchenan aukiolle, joka on kaupungin sydän.

Bulevardin varrelta löytyy kauppahalli, ja vain 150 metrin päässä Paseo Almeríalta on Plaza Floresin pieni aukio. Siellä istuu pronssinen John Lennon. Beatles-legenda tuli Alemeríaan 1960-luvulla osallistuakseen How I won the War -elokuvan tekemiseen ja viipyi kaupungissa kuusi viikkoa.

John Lennnon at Plaza Flores

Tuolloin Lennon sävelsi ikimuistoisen kappaleen Strawberry Fields for Ever. Ringo Starr ja George Harrison kävivät tervehtimässä Lennonia Almeríassa, kun hän täytti 26 vuotta. Kun Lennon lähti takaisin Englantiin, hänellä oli uudet pyöreäkehyksiset aurinkolasit, jotka hän oli hankkinut suojaksi Almerían armotonta valoa vastaan. Noista laseista tuli hänen tavaramerkkinsä. Plaza Floresin aukiolla on myös kiva varjoisa terassi, jolla voi nauttia lasillisen John Lennonin seurassa.

– John Lennon on niin legendaarinen hahmo, että totta kai me haluamme hyödyntää häntä, sanoo matkailutoimiston johtaja Díaz.

Kaupungin parhaimpiin nähtävyyksiin kuuluu maurien rakentama Alcazaban linnoitus. Se sijaitsee tietysti kukkulalla, mistä avautuu mukava näkymä kohti kaupunkia ja Almeríanlahtea. Toinen kiinnostava nähtävyys on tuomiokirkko, joka on peräisin 1500-luvulta. Ulkopuolelta kirkko näyttää linnoitukselta, mutta sisältä paljastuu barokkityylinen pyhättö.

 

Clint Eastwood ja Mini-Hollywood

John Lennon ei ole ainoa tähti, joka tuli Almeríaan 1960-luvulla. Alueella on kaksi paikkaa, jotka sopivat vaativille elokuvatuottajille. Yksi on Tabernasin autiomaa, ja toinen Cabo de Gatan luonnonpuisto.

Clint Eastwood filmasi Tabernasissa Sergio Leonen johdolla lähes kaikki spagettiwesterninsä. Täällä on filmattu myös elokuva Arabian Lawrence, ja tähdet kuten Brigitte Bardot ja Ursula Andress olivat vakituisia vieraita.

A view of Alamería from the Alcazaba fort.
At Tabernas Clint Eastwood filmed many Western movies.

– Meillä on täällä elokuviin ylivoimaisesti parhaiten sopiva valo, sanoo Natalia Díaz. Alemeríassa auringosta saadaan nauttia 320 päivää vuodessa.

Tabernas muistuttaa paljon Yhdysvaltojen autiomaita. Nyt täällä toimii kolme teemapuistoa, jotka tarjoavat rajuja villin lännen näytöksiä. Puitteet ovat loistavat: on villin lännen kyliä, karjapaimenia, pankkirosvoja, intiaaneja, sheriffejä, saluunoita ja tietenkin can-can-tyttöjä. Täällä tapellaan ja ammutaan. Yhdessä kylässä toimii myös eläintarha, mikä tekee tarjonnasta täydellisen varsinkin lapsiperheille.

A girl from Mini-Hollywood in Tabernas

– Nyt elokuvateollisuus on tulossa takaisin, ja pian aloitetaan uuden ja mahtavan Exodus-elokuvan filmaukset, kertoo Díaz.

Tabernasin teemapuistoihin on tunnin ajomatka turistien suosima Roquetas de Marista.

 

Granada ja Cabo de Gatan luonnonpuisto

Roquetas de Marista voi tehdä päiväretken Granadan kaupunkiin. Matka pitkin upean Sierra Nevadan vuoristomaiseman halki kestää kolmisen tuntia. Granada on eloisa yliopistokaupunki, jossa asuu 250 000 ihmistä.

La Alahambra in Granada

Kaupungin tärkein nähtävyys on Alhambran linnoitus palatseineen ja puistoineen. Alhambraa (eli punainen) pidetään yhtenä maailman kahdeksasta ihmeestä. Linnoitus rakennettiin 1300-luvulla, ja se oli Euroopan islamilaisen kuningaskunnan helmi. Tänään Alhambra on Espanjan vetovoimaisimpia matkailukohteita, jossa vierailee noin 2,5 miljoonaa ihmistä joka vuosi. Alue on laajuudeltaan 14,2 hehtaaria.

Alhambrassa on lukuisia palatseja, jotka kertovat Nasriidien vallassuvun hienostuneesta elämäntyylistä. Joka puolella on näkyvissä arabiankielinen lause “Vain Allah on voittaja”, joka oli suvun tunnus.

Hallinnollisen palatsin keskipiste on hieno Leijonapiha, missä 12 leijonapatsasta kannattelee upeaa suihkulähdettä. Pihaa ympäröi 124 marmoripylvästä. Yksityispalatsien keskipiste on Myrttipiha, missä suihkulähteet ja kukkakäytävät johtavat palatsiin. Alhambran linnoituksen, palatsien ja puistojen tutkiminen vie ainakin 2,5 tuntia.

Mutta Granada on paljon muutakin kuin Alhambra. Se on vilkas kaupunki, missä voi shoppailla vaikkapa Espanjan Stockmanniksi sanotussa El Corte Inglés -tavaratalossa. Kaupungin tuomikirkon lähettyvillä on kauppakujia, jotka muistuttavat arabialaisia basaareja. Kaupungissa on lukusia hyviä ja edullisia ravintoloita, jotka tarjoavat andalusialaisia herkkuja.

Pedestrian street in Granada

Cabo de Gatan niemimaa on Almerianlahden itäpuolella. Matka Roquetas de Marista kestää tunnin verran. Cabo de Gatan sekä meri- että rannikkoalueet on tarkasti suojeltu, ja Manner-Espanjan parhaat sukellus- ja snorklausvedet löytyvätkin juuri täältä. Rannikolla on hienoja uimarantoja, joille pääsee helposti kävellen, kuten Genovesesin ja Mónsulin rannat.

Flamenco evening in Granada

Luonnonpuistoalueen keskus on 750 asukkaan idyllinen San Josén kylä. Täältä voi lähtee veneretkelle pitkin rannikkoa aina Cabo de Gatan majakalle asti. Luonnonpuisto tarjoaa upeat mahdollisuudet täydelliseen päivään luonnon helmassa.

The Villege of San José in Cabo de Gata

– Teemme kovasti työtä, jotta Almería voisi tarjoa matkailijoille, myös suomalaiselle, hyvää, ystävällistä ja monipuolista palvelua ympäri vuoden, sanoo johtaja Natalia Díaz.

Tourists relaxing at Roquetas de Mar beach