At full Sails in the Baltic

The Stern sails.  Photo © Adrián Soto
The Stern sails. Photo © Adrián Soto
The Gulden Leeuw in the Estonian port of Kuresaare. Photo © Adrián Soto
The Gulden Leeuw in the Estonian port of Kuresaare. Photo © Adrián Soto

Text and pics by Adrián Soto

Build in 1937 in Danish docks The Gulden Leeuw is a real beauty. With 57 meters of length, eight meter beam and 14 sails she is one of the Queen of the Northern Sea. In Summer 2013, The Tall Ship´s Race meet in Helsinki, which turned to be a wonderful venue. In the occasion the The Gulden Leeuw, own from 2008 by the Dutch Shipping Charters Company P & P was one of the main attractions.
The ship is a three-masted topsail schooner and has been been redesigned for charters and maritime training. Some of its splendid authentic details have been retained after necessary restoring. The ship keep its magnificent atmosphere from 1930`s.
We left the port of Helsinki in a sunny day, guided by capitan Robert Postuma and 12 crew members. On board were also 15 young students from all over Europe, which were in their training program. As soon as we left the bay of Helsinki, the Crew and the students raised the Prow sails. Our next stop was Kuresaari, in the Estonian Island of Saaremaa, 240 kilometres distant.
By the evening of the departure day we reached the exit of Golf of Finland and entered on the wide Baltic. Our speed was 7,5 knots.
Our second sailing say memorable. The sun shined in the sky and the wind blow just at right speed. By the evening we viewed the island of Hiidenmaa to our port side. Here we reached 10,3 speed knots. In the evening we left behind Saarenmaa island and entered in the Gulf of Riga. By midnight the lights of Latvian port of Ventspils shined at starboard.
The morning the the third sailing day, we were already heading toward Kuresaare. Went we reached the cost, the first thing that we saw was the magnificent Bishop Castle built by German monks in 1260. At midday after 46 hour of memorable sailing we entered in the port of Kuresaare.
The article, below, was published by Finland´s Oldest Travel Magazine, Matkalehti, as cover feature in issue 3/2014. The present text are abstracts.

Captain Robert Postuma and student Ander Mailhus from Norway. Photo © Adrián Soto
Captain Robert Postuma and student Ander Mailhus from Norway. Photo © Adrián Soto
Crew member Kevin Ludwig and training students. Photo © Adrián Soto
Crew member Kevin Ludwig and training students. Photo © Adrián Soto

Unohtumaton purjehdusmatka Itämerellä

Historiallinen Gulden Leeuw on yksi Euroopan merien kuningattarista.Matkalla Helsingistä Saarenmaan pääkaupunkiin Kuressaareen mukana oli toistakymmentä nuorta harjoittelijaa kymmenkunnasta kansallisuudesta. Merisää oli loistava, ja tunnelma yhtä korkealla kuin päämaston isoseeli.

Komea kolmemastoinen Gulden Leeuw -purjelaiva oli kesän Tall Ships Races -tapahtuman suosituimpia aluksia. Laiva on 57 metriä pitkä ja 8 metriä leveä. Se rakennettiin Tanskassa 1937, ja toimi vuosia tutkimusaluksena. Vuonna 2008 laiva siirtyi hollantilaisen varustamon omistukseen. Nyt Gulden Leeuw toimii osittain koulutuslaivana ja huviristeilyaluksena.
Kun laiva lähti Hietalahden satamasta, mukana oli 13 miehistön jäseniä, 15 koulutettavaa nuorta ja neljähenkinen suomalais-hollantilainen perhe. Koulutettavien joukossa oli myös arkitehtuuriopiselija Iida Metso.

Ensimmäinen purjehduspäivä

Laiva lähtee liikkeelle 1 200 hevosvoiman moottorilla. Kapteeni Robert Postuma ja perämies Peter Scherm-Pratt kertovat matkasuunnitelman. Seuraava satama on Kuressaare, Saarenmaan pääkaupunki. Matkaa sinne on 240 merimailia, noin 390 kilometriä. Heti Suomenlinnan jälkeen miehistö ja koulutettavat harjoittelijat kokoontuvat keulamaston juurella, ja kaksi miehistön jäsentä kiipeää mastoon.
Köysien vetäminen on kovaa työtä. Pian kuitenkin kaksi ensimmäistä purjetta nousee mastoon. Laiva seilaa Harmajan majakan ohi. Moottori hiljenee, ja kaksi kliivaripurjetta nousee laivan keulassa. Tuli puhaltaa koillisesta.
Gulden Leeuw navigoi Suomenlahdella Ruotsin-laivojen väylän eteläpuolella kohti Hangon ja Paldiskin välistä kapeaa kohtaa. Suomenlahti jää taakse kymmenen tunnin purjehduksen jälkeen, ja edessä on jo avoin Itämeri. Tuuli puhaltaa 11 metriä sekunnissa, ja laiva käyttää nyt yhdeksää 14:sta purjeestaan. Vauhti on kiitettävät 7,5 merisolmua. Aallot nousevat 4-5-metrisiksi, ja ensimmäiset nuoret harjoittelijat alkavat tuntea itsensä merisairaaksi.

Suomalais-hollantilainen perhe rakastaa meriä

Toinen purjehduspäivä on loistava. Aurinko paistaa, ja tuuli puhaltaa sopivasti. Miehistön jäsenet kertovat navigoinnin tekniikasta ja mysteereistä nuorille purjehtijoille. Gulden Leeuwin purjeiden pinta-ala on yhteensä 1 600 neliömetriä, ja köysiä aluksella on lähes 8 kilometriä.
– Olemme huomanneet, että yhdeksän koulutuspäivän jälkeen nuoret voisivat ottaa koko laivan haltuun, kertoo kapteeni Robert Postuma.
Koulutus on varustamolle tärkeää liiketoimintaa samoin kuin huviristeilyt Hollannin rannikolla ja Pohjanmerellä.
– Koulutuspurjehdus on pituudeltaan noin 7 kuukautta, ja huviristeily noin 4 kuukautta, kertoo kapteeni.
– Tällä hetkellä nuoret tulevat meille kansainvälisten järjestöjen kautta. Mutta tätä loistavaa mahdollisuutta ei vielä tunneta riittävän hyvin, kertoo kapteeni Postuma.
Iida Metso sai purjehduspureman seitsemän vuotta sitten, kun hän asui Kotkassa, ja siellä järjestettiin Tall Ships Races -tapahtuma.
– Nyt kun oli mahdollisuus, päätin heti tarttua tilaisuuteen. Tämä on hieno tapa tutustua muihin nuoriin. Täällä pitää tehdä työtä yhdessä, syödä yhdessä ja nukkua ahtaissa paikoissa. Kaikki kertovat, että viikon laivalla oleskelun jälkeen sinulla on elinikäisiä ystäviä, kertoo Iida Metso.
Laivassa on myös suomalais-hollantilainen kutsuvierasperhe. Pia ja Arno van der Kamp ja heidän lapsensa, 5-vuotias Lucas ja 3-vuotias Alex, ovat matkalla Helsingistä Riiaan. Arno on entinen merimies ja purjehtinut 8 vuotta pitkin Euroopan rannikkoa. Siitä lähtien hän on ollut ystävä Kapteeni Postuman kanssa. Nyt perhe asuu Lohjalla, ja Arno työskentelee puuseppänä. Pia on lastentarhanopettaja.
– Se on selvä, että purjehdus on meidän juttu. Tapasimme kuusi vuotta sitten Tall Ships -tapahtuman yhteydessä, ja Lucas syntyi 5 vuotta sitten, nauraa Pia.

Kaukana paapuurin puolella on Vilsandin majakka

Nyt Gulden Leeuw purjehtii kohti etelää. Hiidenmaan saari jää paapuurin puolelle. Toisena purjehduspäivänä keskipäivän jälkeen laivan nopeus on 10,3 solmua, joka on myös reissun huippunopeus. Aallot pysyvät koko ajan korkeina, ja vesi pärskähtelee voimalla toisen kannen käytävään. Laivalla on kolme kantta.
Kello 16:00 horisontissa näkyy Saarenmaan Vilsandin majakka. Laiva jatkaa kohti etelää. Tuuli puhaltaa nyt lounaasta.
Illan tultua laiva kääntää suunnan kohti itää, ja keskellä yötä tullaan Irbensalmeen, joka on portti Riianlahdelle. Nyt ollaan jo Latvian vesillä, Ventspilsin satamakaupunki jää tyyrpuurin puolelle. Tuuli puhaltaa suojan puolelta, ja meri on tyynen rauhallinen.
Kolmannen purjehduspäivän aamu on edelleen aurinkoinen. Laiva etenee kolmen solmun vauhdilla, ja miehistö ja harjoittelijat ovat laskeneet suurimman osan purjeista. Ensimmäiset lokit tulevat laivan luokse Sörven niemimaalta Saaremaan eteläkärjestä. Pian tyyrpuurin puolella näkyy Abrukan saari, joka on viiden kilometrin päässä Kuressaaresta.
Kun laiva lähestyy Kuressaaren satamaa, ensimmäinen maamerkki on komean piispanlinnan punainen katto. Saksalaiset munkkiritarit rakensivat linnan vuonna 1260. Kello 11:30, 46 purjehdustunnin
jälkeen, Gulden Leeuw saapuu Kuressaaren satamaan.

The Gulden Leeuw has 8 kilometers of knots. Photo © Adrián Soto
The Gulden Leeuw has 8 kilometers of ropes. Photo © Adrián Soto